Galeri Warisan Sudut Jalan: Kampong Gelam

Mengenai skim Galeri Warisan Sudut Jalan

Skim Galeri Warisan Sudut Jalan adalah usaha kolaborasi antara muzium NHB, institusi warisan dan galeri komuniti sertapemilik kedai tempatan di kawasan masing-masing untuk memperkukuhkan perkongsian dengan komuniti dan meningkatkan kesedaran dan memupuk penghargaan yang lebih mendalam terhadap warisan di ruang sehari-hari.

Skim ini membolehkan NHB bekerjasama dengan pemilik kedai tempatan dengan sejarah sekurang-kurangnya 30 tahun di kawasan terpilih untuk bersama-sama membuat "muzium mini" yang memaparkan sejarah dan warisan perniagaan dan perdagangan masing-masing. Galeri yang terletak di kedai-kedai ini akan memaparkan dokumen sejarah, gambar dan artefak yang menceritakan kisah- kisah mereka.

Selain menyediakan dana, sokongan kuratorial dan bantuan dalam membuat pameran, NHB juga akan bekerjasama dengan pemilik kedai tempatan untuk mengembangkan program seperti ceramah, lawatan dan bengkel, dan memberi peluang untuk mengambil bahagian dalam acara penting NHB seperti Pesta Warisan Singapura dan Pesta Budaya oleh institusi warisan masing-masing di kawasan mereka.

Akar umbi manisan kegemaran jalanan: Bhai Sarbat Singapura

Manis dan diperisakan dengan halia, sarabat (juga dikenali sebagai teh halia) telah lama menjadi kegemaran lumrah untuk menghilangkan dahaga pada hari yang panas. Bhai Sarbat telah menjual sarabat dan kegemaran tempatan lainnya kepada pelanggan sejak tahun 1950-an semasa perniagaan minuman dimulakan oleh seorang pendatang dari India yang dikenali sebagai Firuz.

Pertama kali berniaga sebagai gerai beca, Bhai Sarbat akhirnya beroperasi di sebuah rumah kedai pada tahun 1970-an. Semasa pemilik sekarang Mohammad Asgar membeli perniagaan tersebut pada tahun 2018, dia menamakan kedai itu Bhai Sarbat ("Saudara Sarbat" dalam bahasa Hindi dan Urdu) setelah mendengar pelanggan merujuk kepada nama julukannya.

Kejayaan kedai ini dibina berdasarkan populariti teh sarbat dan teh tarik biasa, teh sarbat adalah campuran teh dan pati halia. Dalam budaya Arab, Parsi dan India, sharbat, dari mana sarabat berasal, umumnya difahami sebagai minuman manis, biasanya berasaskan sirap. Namun, istilah ini juga digunakan untuk teh halia yang ditarik di Singapura dan Malaysia.

Teh sarabat dan teh tarik dibuat dengan teh hitam dan susu pekat, dan pakar pembuat teh Bhai Sarbat menunjukkan bakat masing-masing menggunakan teknik yang berbeza. Ditarik di antara dua koleh, teknik dan panjang tarikan yang berbeza-beza secara halus mengubah suhu dan rasa teh sambil menghasilkan lapisan atas yang berbuih.

Untuk memenuhi selera yang sentiasa berubah-rubah, Asgar telah memperluas menu minuman dari 12 hingga lebih dari 120 minuman, dan mejadikan anaknya Zaki sebagai pakar teh generasi seterusnya. Hari ini, aliran pelanggan baru dan tetap berterusan mengunjungi kedai itu.

Attar turun temurun: Aromatik Jamal Kazura

Sejak tahun 1933, Jamal Kazura Aromatics telah membuat banyak jenis minyak wangi yang merangkumi berbagai aroma. Perniagaan ini diasaskan sebagai Syarikat Kazura oleh Mohamed Hanifa bin Mohamed Shariff, yang telah berhijrah ke Singapura dari India Selatan melalui Kepulauan Riau.

Kedai pertama Hanifa terletak di 728 North Bridge Road, dan pada tahun-tahun awalnya, dia menjual berbagai barang, termasuk buku, batu permata, pakaian dan minyak wangi. Ramai pelanggannya bakal jemaah haji dan berhimpun di Masjid Sultan yang berdekatan.

Setelah mengambil alih perniagaan ini pada pertengahan tahun 1970-an, anak pengasasnya Mohamed Jamal bin Mohamed Hanifa menamakan semula perniagaan itu sebagai Jamal Kazura Aromatics dan memberi tumpuan kepada penjualan minyak wangi, minyak pati dan setanggi. Perniagaan kemudian mengkhususkan penjualan minyak wangi tanpa alkohol yang dikenali sebagai attar dalam bahasa Arab. Berabad-abad lamanya, attar mempunyai kedudukan tinggi dalam masyarakat Islam di seluruh dunia, dengan sebilangan umat Islam memakai wangian pada diri mereka sebelum solat.

Dengan menggunakan minyak pati seperti safron, cendana dan setanggi, Jamal mengadun dan mencipta sebilangan minyak wangi khas, termasuk yang paling laris "Symphony" dan "Sultan". Anak-anak Jamal, yang kini merupakan pengurus generasi ketiga perniagaan, masih ingat mereka pergi ke sekolah dengan wangian berbagai aroma kerana bapa mereka akan menguji minyak wangi ke atas mereka.

Mulai tahun 1990-an, perniagaan itu memperluaskan rangkaian jenis-jenis minyak wangi untuk memenuhi selera yang sentiasa berkembang dan pelanggan-pelanggan dari  berbagai etnik, agama, termasuk penganut Buddha membeli dupa cendana dan orang Kristian membeli setanggi. Pada tahun 2009, cucu pengasas Johari Kazura membuka Sifr Aromatics di 42 Arab Street, menawarkan lebih banyak rangkaian minyak wangi khusus dan mengekalkan seni warisan dan inovasi keluarganya.

Makanan warisan, masyarakat dan adat: Rumah Makan Minang

Didirikan pada awal 1980-an, Rumah Makan Minang adalah salah satu pewaris restoran Sabar Menanti yang asal. Membesar dan bekerja di gerai Sabar Menanti yang dikendalikan oleh keluarga, pemilik Zulbaidah binte Marlian mempunyai pengalaman langsung tentang bagaimana ibunya Hajjah Rosemah binte Mailu, contoh berdikari, tokoh wanita yang dihormati dalam budaya Minangkabau. Mengikuti jejak ibunya, Zulbaidah mengasaskan rumah nasi padang sendiri, iaitu Rumah Makan Minang, bersama suaminya Mohamed Zin bin Harun.

Salah satu sajian utama nasi padang adalah rendang iaitu masakan daging lembu, rempah dan kelapa yang direnih lama yang berasal dari orang Minangkabau tetapi juga telah disesuaikan dengan masakan dari daerah lain. Rendang Rumah Makan Minang mengekalkan gaya masakan lebih kering dan gelap disajikan di Sungai Limau, Sumatera Barat, tempat Rosemah dilahirkan.

Hidangan popular lain di restoran itu adalah ayam belado hijau (ayam goreng dengan sambal belado hijau khas) dan paru belado merah (paru-paru lembu goreng dengan sambal belado merah), yang bahan utamanya dimasak dengan sambal belado, bumbu cili kasar yang banyak digunakan dalam masakan Minangkabau. Ciri khas masakan Minangkabau adalah penggunaan santan dan kelapa parut segar dan bukannya kerisik.

Teknik memasak dan resipi Rumah Makan Minang yang disebutkan di atas, membawa pengalaman turun temurun tiga generasi, dari Hajjah Rosemah dan Haji Marlian hingga Zulbaidah dan Zin, dan anak-anak mereka, Hazmi, Syahidah, Ariff dan Nazri. Di bawah pengurusan mereka, perniagaan itu membuka dapur pusat untuk memastikan keselarasan dan mutu  makanan mereka, dan menambahkan cabang baru di Tampines pada tahun 2017. Rendang mereka juga telah dipamerkan di menu warisan Shangri-La Hotel, meskipun resipinya tetap menjadi rahsia keluarga.

Legasi nasi padang: Sabar Menanti

Meneruskan legasi salah satu restoran nasi padang yang paling terkenal di Singapura, restoran ini diasaskan sebagai Sabar Menanti II pada tahun 1997 oleh Maryulis Bagindor binte Marlian, puteri sulung pengasas asal restoran, Haji Marlian bin Athar dan Hajjah Rosemah binte Mailu.

Sabar Menanti, nama asal, bermula sebagai gerai jalanan yang tidak disebutkan namanya pada tahun 1920-an. Dulunya dikenali sebagai nasi padang batu nisan kerana terletak di sebelah pembuat batu nisan yang terkenal. Nama Sabar Menanti, yang bermaksud "sabar menunggu" dalam bahasa Melayu, hanya muncul pada tahun 1960-an semasa rakan Haji Marlian memberinya papan tanda dari restoran sebelum itu.

Pada masa usia mudanya, Maryulis dan adik-beradiknya mengumpulkan kayu bakar untuk dapur dan mengambil air dari bekalan air paip awam berhampiran Sultan Gate semasa ibu bapa mereka sedang memasak. Pada tahun 1990-an, perniagaan telah berkembang dengan pembukaan enam restoran di Kampong Gelam, masing-masing dikendalikan oleh anggota generasi kedua keluarga Marlian.

Berbangga dapat mengekalkan rasa tradisional, masakan Sabar Menanti memaparkan warisan Minangkabau melalui teknik seperti bara arang dan penggunaan rempah dan bahan tradisional. Kaedah ini jelas terdapat pada rendang dan kegemaran lain termasuk ikan bakar dan ayam gulai (kari ayam gaya Padang).

Hari ini, Sabar Menanti mengekalkan warisannya, walaupun restoran itu berusaha menarik minat pelanggan generasi baru. Apabila anak Maryulis, Mohamad Iszahar Tambunan mengambil alih, beliau menamakan semula restoran itu untuk menggambarkan bahawa itu adalah Sabar Menanti tunggal yang beroperasi, dan telah memperbarui hiasan restoran dan menambahkan pilihan penghantaran makanan. Sementara itu, anggota keluarga yang lain terus menggunakan teknik memasak tradisional dan resipi untuk hidangan nasi padang restoran.

Rumah barang-barang kecil: Sin Hin Chuan Kee

Pemilik-pemilik Sin Hin Chuan Kee sering menggambarkan perniagaan mereka  berkembang bersama generasi pelanggannya. Ditubuhkan pada tahun 1965 oleh Ng Koon Teng, seorang pendatang dari Quanzhou, China, perniagaan keluarga barang-barang peralatan jahitan berkembang pesat sebahagiannya kerana peluang import dan eksport yang dinikmati oleh Singapura sebagai pusat perdagangan.

Setelah bekerja di sebuah firma perdagangan, Ng menubuhkan Sin Hin Chuan Kee Trading Co di sebuah kedai di 47 Clyde Street, dengan susur galur keluarganya diserlahkan dalam nama "Chuan Kee", yang diterjemahkan menjadi "mengingat Quan (zhou)" di Hokkien. Dengan memanfaatkan kedudukan Singapura sebagai pusat perdagangan dan perdagangan, Ng menjual benang, renda, kancing dan berbagai jenis aksesori ke kilang, tukang jahit dan para peniaga. Semasa Clyde Street menjalani pembangunan semula pada tahun 1970-an, kedai itu berpindah ke Kampong Gelam.

Mempamerkan semangat keusahawanan, Ng dan keluarganya mencari pembekal di seluruh Asia pada tahun 1960-an dan 1970-an, dan memperoleh produk seperti benang jahit Flying Wheel dari China dan kemudian zip YKK dari Jepun, yang keduanya menjadi tonggak  perniagaan pengedaran mereka. Pengganti Ng, termasuk anak lelaki Ng Cheow Poh, Ng Cheow Kok dan adik beradik mereka mengembangkan perniagaan dengan mencari pelanggan baru di India, Thailand, Malaysia dan negara lain.

Semasa ledakan ekonomi pada tahun 1970-an dan 1980-an, para pedagang dari berbagai negara dapat dilihat beratur di luar kedai dan membayar secara tunai untuk pesanan besar zip YKK dan aksesori lain. Kakitangan kedai kemudian akan mengangkut barang ke Boat Quay untuk dihantar ke seluruh dunia, atau dihantar ke pembeli di berbagai lokasi.

Mulai tahun 2000-an, generasi ketiga keluarga Ng, termasuk cucu pengasas Adrian Ng dan Kenny Ng, mengembangkan cabang perniagaan runcit mereka dan memperkenalkan perniagaan dalam talian. Penyesuaian ini antara lain telah membantu mengekalkan Sin Hin Chuan Kee dan memastikan perniagaan itu terus relevan dengan generasi pelanggan baru.

Dari Kampong Gelam hingga Mengerjakan Haji: V. S. S. Varusai Mohamed & Sons

Sejak tahun 1935, V. S. S. Varusai Mohamed & Sons telah menyediakan beratus-ratus ribu umat Islam aksesori yang berguna untuk menunaikan haji. Perniagaan ini diasaskan oleh Valanadu Sinnagani Syeda Mohamed Varusai Mohamed, seorang pendatang kelahiran Tiruchirappalli, India yang tiba di Singapura dari Rangoon, Myanmar.

Varusai Mohamed memulakan kerjaya keusahawanannya dengan menjual sarung kaki di Kampong Gelam, sebelum mendirikan kilang di kawasan Crawford Court yang berdekatan untuk mengeluarkan dan menjual batang bagasi dan payung keluli. Produk yang terkenal dengan perniagaannya, bagaimanapun, adalah tali pinggang praktikal yang kukuh yang digunakan oleh jemaah haji, yang dikenali sebagai tali pinggang haji atau pangilan mudahnya tali pinggang hijau.

Semasa menunaikan haji, jemaah haji memakai jubah tanpa jahitan dan tidak berkelim yang dikenali sebagai ihram, sebagai lambang kesamarataan semua umat Islam di hadapan Tuhan. Semasa beliau mengerjakan haji, Varusai Mohamed melihat ramai jemaah mengikat dompet dan barang-barang lain ke ihram mereka secara sementara, dan mendorong beliau untuk mencipta-reka tali pinggang yang boleh menyimpan wang dan barang keperluan.

Pada tahun 1935, Varusai Mohamed mempatenkan Tali Pingang Zam Zam Makkah di United Kingdom dan meneruskan pembuatan tali pinggang di Singapura dengan menggunakan komponen berkualiti. Pada puncaknya, sekitar 60,000 tali pinggang dieksport ke Timur Tengah setiap tahun. Pelanggan Varusai Mohamed untuk tali pinggang dan aksesori Haji yang lain termasuk jemaah dari Singapura, Malaysia dan Indonesia, yang berhenti di kawasan Kampong Gelam dalam perjalanan pergi-balik Haji.

Generasi kedua dan ketiga dari perniagaan yang dikendalikan keluarga ini terus kekal menjalankan perniagaan di Kampong Gelam, dan telah memperluas rangkaian barang yang tersedia untuk merangkumi pakaian ihram, setanggi dan minyak wangi antara lain. Setanggi dan minyak wangi, khususnya telah membantu Varusai Mohamed menarik pangkalan pelanggan berbagai budaya.

Tradisi rempah dan arang: Warong Nasi Pariaman

Tradisi Minangkabau adat merantau, atau penghijrahan, telah dikaitkan dengan populariti rendang daging lembu di seluruh Indonesia, Singapura dan Malaysia. Hidangan yang dimasak dengan perlahan dan berperisa bagaikan pengubat rindu kampung halaman bagi para pendatang Minangkabau, rendang dan hidangan nasi padang lain telah menjadi makanan utama di Warong Nasi Pariaman selama beberapa dekad.

Ditubuhkan oleh Isrin bin Ibrahim dan isterinya Rosna binte Zainal Abidin, Warong Nasi Pariaman telah menyediakan nasi padang (juga dikenali sebagai masakan Minang) dari kedai North Bridge Road ini sejak tahun 1948. Setelah berhijrah ke Singapura pada tahun 1940-an, Isrin dan keluarganya beroperasi dari sebuah gerai jalan sebelum menyewa rumah kedai dan menamakan perniagaan mereka sempena nama kampung halaman mereka di Pariaman, sebuah kota di Sumatera Barat, Indonesia.

Ketekunan Isrin sebagai ketua keluarga yang mengutamakan bahan-bahan berkualiti, kaedah memasak dan hiasan sajian terus membawa masakan Warong Nasi Pariaman pada abad ke-21. Di bawah jagaan anak-anak pengasas Sudirman, Jumrin, Munaf dan Nasrin, restoran ini mengkhususkan kepada hidangan nasi padang termasuk rendang daging sapi (rendidih daging sapi), ayam bakar dan gulai nangka.

Rendang dan ayam bakar di sini mencerminkan teknik memasak tradisional budaya Minangkabau, dengan bekas yang dimasak perlahan di atas bara arang, di dalam rendidih yang meliputi rempah (rempah pedas), santan, bawang, serai dan daun limau purut. Hidangan ayam bakar, dimasak dalam santan sebelum dipanggang dengan arang, dan kedua-dua hidangan mempunyai aroma salai yang disukai ramai pelanggan.

Pada abad ke-21, cucu perempuan Isrin, Yanty Sulastry Emrin mewakili generasi ketiga keluarga yang menguruskan perniagaan. Bersama dengan restoran nasi padang lain yang sudah lama wujud di Kampong Gelam, Warong Nasi Pariaman terus mengekalkan tradisi masakan Minangkabau di kawasan ini.

GameOn Nila Jejak Warisan Edition

Click here to download the app.